MET GGZ
Mensana | U zoekt hulp (voor uw naasten)? Klik dan hier. Mensana | U bent de verwijzer? Klik dan hier. Medewerker-over

Beschermd wonen

Aangenaam beschermd zelfstandig wonen

Een gewoon leven begint met een rustige en vertrouwde thuishaven. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is thuis zelfstandig functioneren echter geen vanzelfsprekendheid. Daarmee kan Mensana u helpen.
Mensana is een zogenaamde Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) die mensen met een psychische kwetsbaarheid een rustige en veilige woonsituatie biedt. Omdat aangenaam wonen de vereiste basis is om weer structuur in uw bestaan te krijgen.

Bij beschermd wonen, woont u samen met andere cliënten in één woning. De woningen zijn verschillend in grootte en liggen altijd in wijken met belangrijke voorzieningen als winkels, huisarts, verenigingen, scholen en dergelijke. Elke cliënt heeft een eigen zit-/slaapkamer. Daarnaast zijn er ruimtes voor gezamenlijk gebruik: de woonkamer, de keuken en de badkamer. Wonen in een groepswoning biedt de mogelijkheid om contact te hebben met de andere bewoners, maar de mate waarin is afhankelijk van voorkeuren en doelen van de cliënt.

Elke woning kent woonbegeleiding gericht op het begeleiden van het samenleven met anderen. Rekening houden met elkaar, de organisatie van de dagelijkse gang van zaken, ieders weekprogramma en de leef- en huisregels zijn belangrijke onderwerpen. Op ieder moment van de dag zijn er begeleiders beschikbaar.

Er zijn locaties voor beschermd wonen van Mensana in Weert, Roermond, Echt, Venlo en Venray.

Enkele specifieke woonvormen zijn:
  • kamertraining te Echt, gerichte training op weg naar verdere zelfstandigheid;
  • oefenwoning, tijdelijke tussenstop op weg naar verdere zelfstandigheid;
  • beschermde woonvorm met 24-uursvoorziening;
  • beschermde woonvorm voor jeugdige autisten;
  • beschermde woonvorm voor mensen met Korsakov.
Clabbers Communicatie